Aslan Pençesi Kullanımı
25 Haziran 2024

Aslan Pençesi Kullanımı


Aslan pençesi, Gülgiller ailesine ait olup yaklaşık 1000 türü bulunan çok yararlı bir bitkidir. Bu bitkinin kullanımını anlamak için aslan pençesi hakkında bilgi edinmek gerekir. Bu nedenle aslan pençesini farklı başlıklarda incelemek önemlidir. Ormanlarda yetişen ve çeşitli türleri olan yabani bir bitkidir. Boyutları ortalama olarak 50 ila 60 cm arasında değişebilir. Geniş köklü ve dayanıklı otsu bir bitkidir. Aslan pençesi, içerisinde uçucu yağlar barındırır. Yaklaşık olarak 5-7 parçalı olan yaprakları büyüktür. Çiçekleri yıldız şeklinde olup yeşile çalar. Hasat zamanı Mart ve Temmuz ayları arasında olup, bu bitkiler kurutularak saklanır. Aslan pençesi halk arasında harmani otu, pelerin otu, şebnem otu, aslan ayağı olarak da bilinmektedir. İçeriğinde yağ asitleri, selüloz, glikoprotein gibi maddeler bulundurmaktadır.

Aslan Pençesinin Özellikleri

Aslan pençesinin en çok bilinen ana türleri: testere dişli ve düz yapraklı türlerdir. Ilıman iklimlerin etkin olduğu neredeyse her ülkede yetiştiriciliği yapılmaktadır. Geçmişten günümüze şifalı bitkiler kategorisinde kendisine yer bulan bu bitki, her geçen gün daha da ünlenmektedir.

Aslan Pençesinin Faydaları

Aslan pençesi, özellikle kadınlar üzerinde birçok faydalı etkiye sahiptir. Regl dönemlerini düzenleme özelliği ile kadınların vazgeçilmezleri arasındadır. Menopoz dönemindeki gerginlik ve sıcak basmasını azaltarak vücuttaki stresi azaltır. Doğal bir ateş düşürücü etkiye sahiptir ve baş ağrısına karşı etkilidir. Anne sütünü artırır. Pek çok kanser türüne karşı önleyici ve koruyucudur. Böbreklerin ve idrar yollarının düzenli çalışmasına yardımcı olur. Dil yarasına ve boğaz iltihaplarına faydalıdır. Kanı pıhtılaştırma özelliği ile yaraların iyileşmesini hızlandırıcı etkileri de vardır. Sara hastalığının tedavisinde etkilidir. Uykusuzluğa ve sindirim sistemi bozukluklarına iyi gelir. Aslan pençesi, kan şekeri seviyesini düzenler. Testere dişli aslan pençesi ishale iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler.


Aslan pençesi kullanımının birden fazla yolu vardır. Örneğin, aslan pençesi kurutularak çay haline getirilebilir. Bu yöntem en çok kullanılan yöntemdir. Mart ila Temmuz ayları arasında toplanan aslan pençesi kurutulur. Bu kurutma işlemi sonucu çayı hazırlanarak içilebilir. Aslan pençesinin bu kullanımında korkulan şey kabızlığa sebep olacağı korkusudur; ancak aslan pençesi sindirimi düzenleyici etkisi ile kabızlığı engeller.

  • Aslan Pençesi Çayı: Aslan pençesi çayı, 1 su bardağı kaynar suya kurutulmuş bir tutam aslan pençesi bitkisi koyularak kaynatılır. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra 5 ila 6 dakika dinlendirilir. Süzgeç kullanılarak servis edilir. Günde 2 ila 3 bardak içilir. Boğaz ağrılarında ise gargara yapmak faydalı olacaktır.

Aslan pençesi kullanımı sadece çayla sınırlı değildir. Bu eşsiz bitkinin yaprakları salatalarda kullanılabilir. Kurutulan aslan pençeleri, tıpkı bir oksijenli su gibi kaynatılarak yaralarda kullanılabilir. Ayrıca banyo suyuna katılarak kullanmak da mümkündür.

  • Aslan Pençesi ile Banyo Suyu: Göz kararı yaklaşık olarak 250 gr kurutulmuş aslan pençesi bir gün öncesinden soğuk suya yatırılır. Ertesi gün bu su ısıtılır ve banyo sıcaklığına getirildiğinde banyo suyuna ilave edilir.

Aslan pençesinin bu kullanımı, el ve ayak rahatsızlıklarına iyi gelir. Kadınlarda ise vajinal bölgelerdeki sancı, akıntı gibi rahatsızlıklara karşı iyi gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Aslan Pençesi Ne İşe Yarar?

Aslan Pençesi Ne İşe Yarar?

Aslan Pençesi İbrahim Saraçoğlu

Aslan Pençesi İbrahim Saraçoğlu

Aslan Pençesi Faydaları Nelerdir?

Aslan Pençesi Faydaları Nelerdir?

Aslan Pençesi Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Aslan Pençesi Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Aslan Pençesi Çıbanı Belirtileri ve Tedavisi

Aslan Pençesi Çıbanı Belirtileri ve Tedavisi